tirsdag 11. desember 2012

Respect, try some!


Ekstrahjelp betyr ikke nødvendigvis ekstra hjelp. Det fikk jeg erfare (enda en gang) i dag da jeg skulle ha en mascara på et semi-lokalt parfymeri. Den eneste personen i butikken i tillegg til meg var en blond (selvsagt?) Bimbo bak et gavebort med allskens fabuløse produkter.

“HÆ? Han sa’kke det LISSOM?, eksklamerte Bimetten med UTESTEMME!
Hallo, førsøkte jeg forsiktig, og fikk HÅNDEN med en utstrakt pekefinger rettet mot meg.
- Er det MULIG! JEG avbrøt 17-åringens SERIØST viktige telefonsamtale fordi jeg ville KJØPE noe.!
Noe så frekt, av meg altså. Kom ikke her og forstyrr meg på jobb LISSOM!

I sjokk ble jeg stående og fikk meg meg resten av den “dype samtalen”. Da det endelig var "min tur" fikk jeg såvidt frem, 'vannfast mascara Lancome' som ble møtt av noen vanvittig tynnplukkede hevede øyebryn. “HÆ?, sa Bimbetten!
- Mener du ÔSCILLATION Intensity, L’EXTRÊME eller VIRTUÔSE black carat, fremsatt i en tone som klart indikerte at jeg var Mascara-amatør.

Så der stod jeg og ble fortalt hvor skapet skulle stå, av en overplukket, megableket, striglet mini-høne (ja, nå er jeg slem). Hørte jeg BIATCH?

Needless to say masjerte jeg resolutt ut av parfymerihelvete og lovet meg selv at jeg skulle ringe SJEFEN senere. MEN, så husket jeg at det er hun som har forsøkt å prakke på meg “New Whipped Cream Light Emulsion Foundation Miracle” og bare kastet inn håndkle. SUKK!

Hva er det med SHOP GIRS? Det virker for meg som om halvparten lever i en slags Truman Show eller tror de har en walk-on på Devil Wears Prada?

- Du er 17 og jobber i butikk, GET REAL!

Hadde jeg hatt butikk hadde det vært visse kriterier for ekstrahjelpen (og jeg ber på forhånd om unnskylding til de jeg vet forsøker å finne skikkelige folk..)

1. Kom presis på jobb!
   Burde ikke være så vanskelig, men jeg vet at mange sliter..

2. Du jobber i butikk og ikke på strøket, DRESS ACCORDINGLY

3. Legg igjen telefonen din hjemme! Du er på JOBB!

4. Vær litt undrende. Hva kan DU gjøre for vedkommende som nettopp gikk over dørterkelen?

5. Gjør MER enn hva som forventes av deg.

6. Ha RESPEKT! For deg selv og andre.

7. Det heter SERVICE-bransjen. Google it!

Hallelulja! Aner en viss moraliserende Oprah eller Dr. Phil tone her... Jeg kjøpte mascaraen online og venter med juleshoppingen til USA. Bortskjemte 17-åringer som drømmer om en plass på Paradise hotell har jeg fått nok av!


Ho ho ho, fra sofakroken

mandag 10. desember 2012

3 hektiske julefeiringer på 36 timer...

Julaften (2001 til 2010)  startet som de fleste andre etter år 1 (2000).
Vi stod opp tidlig, satte oss i sengen med kaffekoppen (og te til lillegull ) og begynte å grue oss.
Alle sammen. Vi visste at det stod om minutter før vi startet på den første av 3 julefeiringer på 36 timer.
Hah, ikke mulig tenker kanskje du, ikke ordentlig jul lissom? Men joda, og her er et lite vindu inn i min juleverden.

Allerede sliten satt jeg og stirrret på antrekk 1 som hang på soveromsdøren. Jeg blir skrekkelig barnslig når jeg ikke vil gå bort i selskap. Jeg NEKTER å ta på meg strømpebukse, det er det VÆRSTE jeg vet!

- Endeløse dager på barneskolen med stikkende ullstrømpebukse hvor skrittet gradvis sagget ned mot knærne ligger helt fremme i bevisstheten. De begynte opp i rompa som en Russisk sirkusartist fra 1980 og endte trist i en krøll rundt lårene dine.
Det værste var å ta av seg uteskoene hos andre....Da fulgte gjerne et par laaange strømpeben med, og som meg vet du at du kan ikke bare dra eller dytte denslags på plass. I hvertfall, å si at jeg hater strømper er å ta forsiktig i, men det er en av julens onde nødvendigheter.

Etter en kort kopp kaffe bar det inn i dusjen, på med kjole, heler og snekrystalløreringer for POLSK julefeiring.  Klistre på seg smilet og dukke opp hos svigers presis klokken 12.00 klar for en 12 retters middag etterfulgt av KAKER og KAFFE i 3-tiden. Nå har du allerede hørt om den Polske julefeiringen så den skal jeg ikke ta igjen.

Så var det å nervøst kikke på klokken og irritere seg over at samboeren er på sitt tolvte kakestykke og har justert beltereimen. O'Jul med din glede!
På med pelsen (huff og huff) og i døren spør svigermor om vi ikke skal møtes 2. juledag. Trist takker jeg nei og lover å ringe nærmere, (jeg vet hva som kommer, det gjør ikke hun).

16.30 sitter vi nok en gang i bilen, denne gang på vei til min mor for å feire NORSK jul. Fra Holmenkollen til Hosle bærer det, over Haga golfbane og rett inn i trafikk-korken rundt Haslum kirke. Det skjer bare hver jul. Jeg synger Deilig er jorden og kjenner meg gråtkvalt av stress.
- Med puls i 120 ser jeg at klokken nærmer seg Sølvguttene og at vi har et stykke igjen.

Samboeren føler seg KVALM (så rart!) og jeg ber nervøst om han kan være så snill og sitte ved bordet til middagen er konsumert i allefall... Tørt kommer det fra baksetet, "Er du kvalm, sitter det 99% i hodet altså!" Det høres ut som kjente ord. Joda, jeg sa de samme til datteren min helgen før, på vei opp alle svingene mot Norefjells skiheiser. Skrekk og gru!

Men få minutters margin ramler vi inn døren hos min mor. Hun har champagnen klar og verandadøren blir slått på vid gap. NÅ ringes julen endelig inn!
(å si at vi har Jesus er i våre hjerter er tilnærmet korrekt da vi allerede i ett-tiden konsumerte en del av hans kjød (?) og drakk hans blod. Nettopp, kom ikke her! Vi er ikke amatører heller). Vagt hører vi klokkene fra Haslum i det fjerne, min samboer som har TREKK-skrekk gjør kort prosess og stenger døren. På statskanalen synger små matrosskledde gutter med vannkjemmet hår julen inn og når de avslutter med Deilig er jorden må jeg en snartur på badet fordi det med et renner over...

Det er deilig å synke ned i sofaen hos mamma. Mens jeg sipper champagne og hun rører i grytene finner barnet frem alle pakkene og legger disse under tre nummer to. En stor bit svor ligger på et fat, og så er vi i gang igjen.
- Om året da kusinen spise for mye svor, eller det året det gikk en tann, eller var det en bro?
- Fantastisk lukt fyller mammas hjem, medisterkaker og skinkestek, rødkål og syltetøy.
"Håper dere er riktig sultne", sier mamma med røde julekinn.
Høytidelig setter vi oss til bords og et par gode timer senere sitter vi som nyslaktede julegriser i hver vår stol og smiler tappert mens mamma tar frem kakeboksene og setter over kaffen.

Åh nei, huff, nå glemte jeg nesten desserten!
Vi skal selvsagt igjennom dagens høydepunkt (i allefall for meg) hjemmelaget riskrem med 1 stk skåldet mandel. HVEM FÅR DEN I ÅR? (et år hadde mamma stukket en mandel ned i hver an barnas dessertskål.. DET falt ikek i god jord. Tre furtne barn var helt enige om at det skal kun finnes EN vinner! So much for being a good grandma :)

Vi starter selvsagt med historien om da min mormor hadde laget to enorme boller sitronfromage til to juleselskap og om hvordan min onkel Trygve spise til han nesten sprakk (mormor hadde selvsagt lagt mandelen i feil bolle, den som skulle bort 1 juledag)... Huff,  dette blir for langt..

Etter en hyggelig julefeiring bærer det hjem til Asker hvor jeg typisk i 00.30 tiden tar et glass vin og dekker bordet ferdig til julefeiring nummer 3 - ENGELSK JUL!

1 juledag står vi bittelitt senere opp, jeg sniker meg ned på kjøkkenet og stuffer Odd 3 (navnet på kalkunen. Vi varierer men det er særlig Odd som er en gjenganger..). Hjemmelaget stuffing er et must,  den har stått kaldt og godgjort seg. Så er det å pille rosenkål, halvkoke poteter til roast potatoes, starte på sausen (skal jo reduseres..) og kjøre og hente pappa. 24 timer etter at vi dro til svigers er jeg på vei for å hente min far.

Engelsk jul er en rolig og særdeles slapp jul, i allefall hos The Frasers. Vi har CASUAL jul, ingen av oss orker nok en dag med strømpebukse eller slips!
Vi spretter champagnen tidlig og så ser alle en film mens jeg kokkelerer og virrer rundt. Så spiser vi for mye igjen, hei hå!
- Og etter det er det pakkeåpning, mens min far forsøker å lære min computer-illiterate samboer noe om den siste modellen til enten Nexus, iPad, Android eller lignende :)
Han har heldigvis meg som forstår, og nå også barnebarna. De har arvet morfars interesse for tekniske duppeditter og KOMMUNIKASJON!

Annen juledag våkner vi og blir liggende. Det forblir stille i huset helt frem til tretiden en gang.
Vi møtes kanskje flyktig på kjøkkenet før vi haster avgårde til hver vår lille godstol eller dynehule.

Når du har løpt halvmarathon i julefeiring er det greit med et pust i bakken før du går løs på det som er igjen av Odd fra i går.

10-4 god ettermiddag







søndag 9. desember 2012

På livet løs...

I dag har jeg forsøkt å ta det litt med ro. En 10 kilos gryte ble fylt med buljong og rotgrønnsaker og små kokte kjøttboller. Når basillene kommer luskende er det fint å kjøre på med naturlig medisin.

Det fikk meg til å tenke mye på en i vår nærmeste krets som har fått kreft. Midt i alt julestresset hvor mye er lagt opp til forbruk og nytelse i ekstrem grad får mange telefonen som gjør at livet stopper helt opp. Tiden og alt rundt deg bremser. Du ser det nesten...
- Som meg har du sikkert fått en slik telefon en eller flere ganger. Hvor stemmen på den andre siden har en umiddelbar effekt både fysisk og psykisk. Hvor du synker ned på en stol eller gulvet. Hvor pulsen trekkes opp i 200 slik at du hører ditt eget blod bruse i ørene.

Det selvsagte, men litt rare, er at i en slik situasjon blir vi ofte mer klarsynte, ikke sant? Alt som var så viktig for bare få sekunder siden betyr INGENTING. Nå stå det om noens liv (eller andres helse om det er snakk om et dødsfall).

Du går fra en temmelig normal statisk tilværelse rett over i en dynamisk en hvor du må agere på et eller annet sett som er svært ulikt de vanlige mønstrene du beveger deg i. Plutselig er ALT klarere, høyere og mer bråkete. Prioriteringer, farger, opplevelser og lyder.

I dag våkner noen opp med bekymringer om julegaveinnkjøpene og i morgen får de kanskje nettopp DEN telefonen. At de er søster, bror, mor eller far til en med kreft eller annen alvorlig sykdom.

Som sagt har en vi kjenner fått nettopp en slik telefon og går nå rundt med noe dødlig som vokser inne i han. En lege på Ullevål sa til min venn at GARANTIENE, "det er bare noe politikerne snakker om og lover".  Behandlingen starter tidligst om 5 uker. Tidligst! - Og i mellomtiden skal han vi kjenner overleve julen med stigende dødsangst.

Ute sneer det, fjærlette snefnugg daler og dekker stien utenfor vinduet mitt med et hvitt isolerende teppe.  Jeg tenker på hvordan vi pakker oss inn i beskyttende lag med "luksus og bekymringer" slik at vi unngår å reflektere for mye over livet eller døden.

- Men julen handler jo nettopp om fødsel i en periode med mørke på så mange plan. Det føles litt betryggende. For min egen del skal jeg forsøke å løfte blikket litt og verdsette gaven livet er (temmelig tungt fra en atheist kanskje). Se om jeg ikke kan gjøre mitt til å skape litt mer harmoni i  en tid med gavehysteri og overfladisk 'mjusakk' strømmende ut av de fleste butikker.

- Er det en ting som er helt sikkert er det jo at vi har tilmålt tid, så da gjelder det å bruke denne litt mer bevisst.

10-4 fra sofakroken




lørdag 8. desember 2012

Får jag be om största möjliga tystnad..

Så var nok en desember dag passert og gått over i en stille natt.
Jeg er lite glad i shopping og butikker, men tenkte jeg skulle være 'grei mor', og reiste avgårde til Sandvika Storsenter med barnet mitt. Vi kjørte inn i garasjen, og 7 minutter senere kjørte vi ut og til Askers Trekanten. Der kjørte vi inn i garasjen og 11 minutter senere kjørte vi ut.
Vi takler juleshoppingen dårlig begge to, det blir for mange mennesker og stress.
Utenfor Norli satt en forfatter som i det øyeblikket jeg passerte ikke hadde noen å signere sin bok til. Sånt gjør meg dårlig, jeg kjøpte nesten boken hans bare på grunn av hans hyggelige smil (jeg har vært med på bokutgivelse, det er ingen smal sak..)

Så heim att for vi i Fjellgeita (min lille sorte Golf), gjorde julerengjøringen i ekspressfart (svigers...) , tente lys med begge hender og varmet gløgg (som det viste seg at ingen av de likte! Kanel og nellik benyttes visstnok mot tannpine i Polen..)

Salige dalte i allefall samboeren min og jeg ned i sofaen, der ble vi. Datteren fant frem familiefilm, vi spiste for mye av Ultras EKSELLENTE medisterkaker, og så gikk de og la seg.

Så her sitter jeg i sofakroken igjen, omringet av i allefall 40 telys (ikke tusen julelys) og tenker på godnatta- og julesanger. Det slår meg at det er oftest (wow, ortografien lider...) er vakkert på Svensk!

Det første vi lærte av kordirigenten i Gravs Skoles Pikekor, Fru Landmark, var at Norsk var for hardt og brutalt, men at  Svensk 'klinger mjukt' og ruller lettere i munnen uten de skarpe konsonantene (!)
- det skjønte jeg plutselig nå (sånn 37 år forsinket! Velkommen etter...)

Jeg er en stor tilhenger av 'sang på sengekanten'. Vi har sunget Byssanlull, Ole Lukkøye, Hvem er denne karen..., So ro lille mann og min absolutte favoritt 'Nocturne eller Sov på min arm' av Evert Taube.

- Som mødre og fedre i mange norske soverom har jeg startet normalt, sunget meg hes og endt opp i nynning mens jeg som kvelden lister med på tå..

Med Everts vakre ord sier jeg godnatt og på gjensyn. Ha en fin søndag i det mulige sneværet :)

Sov på min arm! Natten gömmer
under sin vinge din blossande kind.
Lycklig och varm snart du drömmer
flyr mig i drömmen som våg flyr vind.

Fångas igen. Flämtar. Strider.
Vill inte. Vill. Och blir åter kysst.
Slumra min vän! Natten skrider.
Kärleken vaktar dig ömt och tyst.

Sov på min arm! Månens skära
lyftes ur lundarnas skugga skyggt
och på din barm o min kära
täljer dess återglans timmarnas flykt.

Helig den frid hjärtat hyser
mitt i den virvlande blodströmmens larm!
Slut är din strid. Månen lyser.
Vårnattsvind svalkar dig. Sov på min arm.

Julegave helvete - 10 klare gavekategorier fra sofakroken

Jeg har tenkt litt på dette med julegaver (åh, mer sludder fra sofakroken tenker du vel nå...)
- Hvordan kategoriserer vi de vi gir til og hvordan/hvorfor gir vi det vi gir (jøss, kan jeg bruke ordet 'gir' en gang til i den setningen..)

For meg så handler presenter om å se og bli sett. Er det ikke det vi gjør?

Vi velger noe som sier, JEG SER DEG og setter pris på deg, i større eller mindre grad.
Hva vi ser er nøye lenket opp mot gaven....

Jeg fikk f.eks tannblekemiddel av en av mine nærmeste venniner i fjor, den var litt overraskende men helt grei. Av sine nærmeste skal man ha det... - Hun sa jo tydelig at hun mente at tennene mine trengte en real omgang med noe kjemisk!

Jeg forsøker å gi noe personlig, men de du sjelden ser (som venners barn) er det verre med. Da blir det å safe litt...Til mine nærmeste bruker jeg MYE TID på ideen bak presentene, jeg vil vise at jeg ser de på mange plan som f.eks:

1.Jeg ser deg og er glad i deg. Spesialtilpassede gaver som fotobøker som handler om DEM - ikke bare om mitt liv. Dyrere gaver som viser f.eks barna at du ser dem med kjærlighet og at de har stor verdi.
Ja for barn sammenligner ofte gavens verdi og størrrelse med hvor mye de betyr. I allefall en del av de barna jeg kjenner. Det er TRAGISK ja, men det abstrakte bak en gave skjønner de ikke før senere.
Det er som med menn og en kvast Mistetoe, skjønner de ikke den er det bare å 'move on to the next one'...

1.b Penger. Den er litt kinkig, men er det fra mor og far eller svigerforeldre synes jeg at det sier; Jeg setter stor pris på deg, men du er vanselig å kjøpe til så kjøpe noe fint du liker. (ser at jeg nærmer meg den kategorien til de fjortisene som har alt..)

2. Jeg ser at du trenger litt oppmuntring (typisk noe lekkert og lite til venninner, gjerne akkompagnert noen kloke ord fra andre kvinner i bokform..)

3. Jeg ser deg og vil være mer sammen med deg (spill og aktiviteter vi kan gjøre sammen! Eller en god vin og en trendy kokebok :)

4. Jeg ser deg, men ser du meg? (DVD-filmer om vennskap og om få øynene opp for andres verdi. JADDA!!)

5. Jeg ser at du er en real snobb (noe skrekkelig dyrt av et fancy merke)

6. Jeg ser at vi er like (du gir noe du også ville ha likt å få)

7. Jeg ser deg ikke så godt lenger... (noe fra reserveskuffen)

8. Jeg vil gjerne at du ser meg (typisk kundegaver)

9. Jeg ser deg ikke men dine foreldre ser meg (gaver til andres barn som typisk er dyrere enn det du egentlig kunne tenke deg å bruke)

10. I don't give a crap (sistelitengave fra døgnåpne steder som 7-11 etc)

Nei, nå skal jeg ut å juleshoppe litt, fint å få litt klarhet i hvem jeg faktisk bryr meg om.

10 - 4



fredag 7. desember 2012

Ingen tid for Askepott, multikulturell jul take one!

One the first day of christmas my true love said to me....

"Klokken er 15.55, vi har 5 minutter til ANKOMST!!
Glem alt du hørte om rolig oppvåkning og presenter på sengekanten. Dagens jul er hakket vassere og i år som i fjor stikker vi til Karribien, og her er noe av grunnen til det...

Take One, year one - vi har fått (skapt i løpet av 6 sekunder, båret frem gjennom 9 lange måneder) en BABY!

Som alle vet er julen for barna. Min søster fikk en datter 3 måneder før meg, så selvsagt skulle vi feire jul igjen - ALLE SAMMEN! Dvs. Svigers (yippi!!), The Frasers og min svoger, søster og datter.

Utfordringen er bare at min samboer som tidligere nevnt er oppdratt i den Katolske tro, hvor Jomfru Maria regjerer med jernhånd.

- Hans familie kan IKKE spise kjøtt den 24. desember. Sånn er det bare, dermed basta. Eller la oss heller si, dermed PASTA!
- For PIROGER i all salgs fancy varianter serveres til Polsk julemat! Og kom ikke her, de skal ha 12 retter på bordet, en for hver disipel!

Min Engelske far er IKKE-troende, og flink til å gi utrykk for nettopp det. Min mor tror på det gode i oss alle og er en pragmatiker som offrer seg for fellesskapet. - Men julesteken, medisterkakene, saucissone, julepølsene, rød- og surkålen, sviskene og sausen offrer vi ikke. Mulig mamma var villig til å gjøre det, men søsteren min og jeg ville definitivt ikke legge Grisen på hylla!

Julen 2000 (år 1) duket vi til fest og startet dagen med spy!
- Min lille baby gulpet ikke, men spydde ned soveromsveggen og hele meg - 2 ganger før kl 08.00. Men, som nybakt mor tenkte jeg optimistisk at det her går jo fint. Jeg har LANG erfaring med partyfiksing! - Vi kjører juleprogram 2000.

Å si at hun "hang i puppen" er en understatement. Gjennom rosenkåls peeling, julienne av fargerike rotfruker, reduksjon av sauser og en hektisk pussing av sølvtøyet klamret hun seg fast mens jeg stresset føk rundt og lot som om jeg hadde kontroll (slik jeg hadde FØR jeg fikk nurket).

Presis 16.00 stod frossne champagne glass funklende på brettet, og selvsagt hadde vi Bristol Cream i bakhånd for de som syntes at Champagne var no' nymotens greier..

Svigermor hadde med seg brød velsignet av årets importerte biskop, noe som betyr at Paven selv egentlig har lagt sin hånd på brødene (NPI).
Vi bryter brød to og to. En fin katolsk (men totalt ukjent skikk for en del av gjestene) og takker samtidig som vi ønsker den "medbrytende" alt hell, helse og økonomisk vinning. Jepp, i den rekkefølgen.

Med et stk stekeovn, en svinestek med mye attåt, 3 sorter ovnsbakt fisk (katolske hovedmåltidet), 3 supper, diverse pirogi, borscht, kapusta, salataer, sauser og brød kan du tenke deg hvordan det gikk!

Legg til to "nybakte" bestemødre, 2 babyer, kulturforskjeller deluxe og seks skift (joda "gullet" kastet opp 8 ganger den dagen), så skjønner du at jeg landet hvilepulsen rundt den 2 januar...

Vi hadde det koselig TROR JEG, jeg har kun fotobevis som minner over min datters første jul, resten er fortrengt. På bilde 1 stiller jeg lekkert med oppsatt hår, silkebluse og langt brodert omslagsskjørt fra Tokyo, på bilde nr. 9 smiler jeg tappert gjennom tårene, mens lillegull smiler som solen!







torsdag 6. desember 2012

Fordums jul, myke pakker og innhult savn..

Jeg har som mange jeg kjenner et  svært ambvivalent forhold til julefeiringen. På den ene siden er jeg atheist og føler meg lett hyklersk, på den annen side så elsker jeg tradisjoner og ideen om en perfekt jul.

En dag hvor alle kommer sammen, nystriglede, kvinner og jenter i dempet burgunder fløyel  'a la Ralph', gutter og menn i mørk dress, ikledd skjorter med mansjettknapper på.

Jeg er forelsket i minnene om min fordums jul. Kvelden før kvelden. Innkjøp og pynting av juletreet. Iskald i pensko på vei inn til julegudstjeneste. Ja, det skjedde i de dager...

I min familie har vi fortsatt julepynt min søster og jeg laget i barnehagen. Bleke dorullhylsekurver, en gang dekket av tørkede grønne erter fra Horten Konserv., nå med blanke rester av Karlsons lim og med slitne filthåndtak.
- Mye flott pynt i 70-talls siv og strå har vi, eller rettere sagt mamma, også i jule-eskene. De tre bukkene bruse hentes frem  og en riktig skummel heks henger vi også opp hvert år.
Heksen rir på et stivt svart skaft av bjørk (tror jeg), har et grått vadmelsskjørt, skummelt nylonstrømpeansikt med stor krokete nese og sorte glisende perleøyne. Det er noe riktig urovekkende over heksen som henger og dingler i spisestuevinduet hos min mor.

Som meg har du også sikkert minner om et hus som endelig har falt til ro kvelden 23 desember. Om et tindrende juletre med blanke lys og julestjerne på?

Jeg har klare minner om at jeg snek meg ned den bratte trappen hjemme, satt småkald i nattkjole og bare lengtet...

Julemorgen i min familie har vært preget av en superhyper meg (som ikke har sovet), min søte snille lillesøster (hakket roligere) som fikk audiens i fotenden av sengen til mor og far. Med hver vår kopp te fikk vi velge EN PRESENT vi kunne åpne.  En, ja bare EN present før klokkene ringte julen inn.

Vi så TV i pysjamasen og dynene, det høres sikkert ordinært ut for alle født etter 1975, men da jeg var liten fantes barne-tv KUN i julen. Den ene gangen i året vi så på Disney-kavalkader og 3 nøtter til Askepott til langt på dag (les 12.30)

Stivet juleduk, 3 sorter HJEMMELAGET sild PLUSS sildesalat, lakks og eggerøre, mormors råkostsalat (som jeg selvsagt lager hver jul) og et lukseriøst utvalg kjøttpålegg. Oj, hvilken luksusfrokost vi fikk.

Fra kisten tryllet mamma frem tungt sølvtøy, og jeg fikk være med å pusse. Som mine venner Ingrid og Lars vet er jeg en riktig messingekspert.  Oldemors porselen og en rekke terriner og sausenebb ble forsiktig løftet ned fra øverste hylle og rengjort forsiktig i påvente kveldens delikatesser.

Men nå sporer jeg av som vanlig..

Jeg sniker meg ofte inn i kirken rett før jul, og tenner lys og hedrer de som kom før meg.
- De jeg har arvet både gode og dårlige vaner av.
De som stelte til jul. Syltet, kokte og hermetiserte i månedsvis før DAGEN. For at vi skulle smake sommeren i desember og lukte høsten i et likørglass.

Min søte mormor med sine myke pakker, hjemmestrikkede raggsokker og votter. Så utakknemmlig jeg var dengang! Nå er det alt jeg vil ha, en pakke kjærlighet og omtanke.

Så her sitter jeg i sofaen, lammet av julestresset og reflekterer sentimentalt over at "alt var så mye bedre før", et sikkert tegn på at jeg er blitt min mor, og hun min kjære mormor.


Jeg vet ikke hvor julepynten er, vi er på flyttefot (og har vært det i 7 måneder nå). Jeg har merkelig nok 3 juletreføtter på verandaen her, de har tydeligvis formert seg i løpet av sommeren... 

En enslig nisse står på ispinneski og jeg tenker at nå er det tid med litt korsang og gløgg.  men dengang ei. Jeg savner min førstesopran Ingrid, for enstemt er 'Det hev ei rose sprunge" heller trist, men at "engler daler ned i skjul" har jeg innside information på fra Bærums Verk.

Det får holde for i kveld,

Ha en fredelig natt :)

10-4
























Takk som spør, her går alt så meget bedre!

Kjære beste beste venninne (som jeg sist snakket med våren 2010)!

Nok et år har gått hvor vi ikke fikk tatt den kaffen eller kinoturen vi har snakket om så lenge (og godt er det fordi du begynner å bli riktig treig og kjedelig).

2012 har vært et år med spennende utfordringer! (Mannen min har sagt opp sjefsjobben og startet grunder virtksomhet, HJELP!)

Jeg håper du og Tankred har det bra og at barna trives (do I really care? Hører jeg mer om "fotballtalentene" Timian og Max eller balletten til Margrethe-Emilia så freaker jeg ut).

Vi har hatt et fantastisk (vanskelig) år fullt av artige endringer (flyttet fra stor hus til dukkehus og hatt et helvete med nok et husprosjekt).

Huset er i rute (særlig!) og vi håper å flytte inn i slutten av april 2013 (hvor vi kommer til å bo omgitt av skit og lort, byggearbeider i minst 4 måneder til , hvorpå hagen som ser ut som en middels sigøynerleier. OPS, politisk ukorrekt..)

Ellers så føler vi oss svært priveligerte (og snobbete) som har reist til så mange spennende steder (tilbragt dager på flyplasser med dårlig kaffe etter lange flighter uten søvn. Kjørt oss vill i værste delen av Miami og blitt lurt trill rundt flere ganger).

Hvordan går det med Peik (eller Smelly som vi liker å kalle det hårete beistet ditt)? Det var skrekkelig synd å høre om Nusse og Nimrod (særiøst MARSVIN, DET er 80-tall det. Regner med at de har det bedre 30 cm under rosebuskene dine enn i det lille illeluktende buret..).

Så fint julekort du sendte, Tankred ser riktig hyggelig ut (jesus, er det 4 eller 5 mann på like mange år, når skal du legge bort pumagenseren og slutte å bleke håret?). 

- Og barna er blitt så store (diabetes 2 er det minste av dine bekymringer).

Min lille Petrines tenniskarriere ser lovende ut (selv om hun stort sett dropper annenhvert trening og har NULL interresse for tennis). Hun fikk en riktig fin medalje ved forrige turnering (oppmøtemedalje kan vi vel kalle den hvis vi er ærlige, men det er vi jo ikke..).

Trond har begynt med kjøretimer, tenk at han er 16 alt (den idioten kommer ALDRI til å få kjøre min bil. Seriøst, her er det bare å ta ut ennå en forsikring. Det første han gjorde var å lemleste nabokatten IGJEN!)

Nei, nå må jeg komme meg tilbake til kromkakejernet (ha ha ha, takk Ultra)  vi har bare en sort igjen (og den skal Svigermor lage)!

Du får ha det bra så lenge (whatever!), vi MÅ bare møtes tidlig på nyåret (da er jeg stort sett utenlands).


Puss och kram som de sier i Sverige ( Champis på Stureplan og middag på Grand),

din (tidligere) 
venninne (bekjente) 
Maren-Cecilie 



onsdag 5. desember 2012

Ho Ho Ho Mr. Claus!

Kjære Julenissen!

La meg først si TUSEN TAKK for alt jeg fikk i fjor. Å feire Jul i USA var utrolig hyggelig. Deilig å komme seg bort fra sneen og til Floridas strender og varme vær. Bagasjen kom ikke frem, igjen! Men det er ikke din feil, men flyselskapets

I år er ønskelisten noe kortere enn i fjor. Jeg vet du har dårlig tid nå "like før", så jeg skal fatte meg i korte trekk punktvis.

1. Jeg ønsker å bli bedre på å slutte å avbryte folk!
Jeg har så mye å si og snubler ofte over ordene som renner ut og så går det helt galt. Jeg kjører over andre som også har meninger og rygger gjerne tilbake for å understreke poenget mitt.

2. Jeg håper du kan sørge for litt ekstra lys og varme til alle de som sitter alene på Julekvelden!
 Og litt mer mat til de som trenger det, samt presenter til alle barn som er "glemt" hvert år. Mindre til de som allerede har mye og mer til de som ikke har nok. Særiøst lissom, hvor mange par Uggs og Canada Goose jakker delte du ut i Asker i fjor? Nok er nok.

Ikke det at jeg stiller krav eller kritiserer deg altså Herr. Nisse, se på dette som en liten oppmuntring til endring du..!

3. Det var dette med businessen min da. Jeg vil super dødsens veldig gjerne at du hvisker litt informasjon til de voksne, der de sover mens du fyker rundt på Julenatten.
Kan du hviske: Nå kommer det snart noen fantasisk kule nye sunne, naturlige og økologiske produkter i butikken. Prøv de!

Og du, en annen ting mens jeg husker det....
Er du veldig kristen? For vi spilte "Kort skalle" på hytta i helgen og han som skulle være deg mente at du var protestant, men når jeg Googler deg ser jeg at flere mener at du egentlig er Gresk ortodoks. Which is it Mr. Claus?

4. Jeg ønsker meg en mindre sur mann. Han trenger ikke være ny, bare i litt bedre humør. Den gamle modellen jeg fikk har startproblemer om morgenen og har lagt til seg noen rare vaner i løpet av 2012.
Jeg trenger også en ny brukermanual asap!

5. Ellers så ønsker jeg meg haik med reinsdyrene dine når de øver seg. En litt kjappere rute til Hong Kong, Bangkok og New York etc hadde vært helt konge!

Det var det jeg hadde for denne gang. Jeg lover å gjøre mitt for at denne julen blir hyggelig for alle rundt meg. Takk for den harde jobbingen du gjør der oppe i nord

Vennlig hilsen
Susan :) 45 år

PS! Mannen min ønsker seg ny kone. Mellom oss er den han har akkurat passe!

Noen kule dyr du har!



Dette kortet var fint av deg!